Kerbela-mjesto boli i tuge

Hazreti Pejgamber, s.a.v.s., kaže: „Husejn je moj unuk, ko mene voli neka voli i Husejna,“ a u drugoj predaji stoji: „Allah, dž.š., voli onoga ko voli Husejna.“ (Ahmed, 4/172, Tirmizi, 3775 i Hakim, 3/177, sahih)

U mjestu Kerbela, Irak, doslo do velike i nezapamćene tragedije gdje je plemeniti unuk Resulullaha, alejhisselam, hazreti Husejn, r.a. i njegovi ljudi, njih 72 (32 konjanika i 40 pješaka), pobijeni, u klasičnoj zasjedi. Od tog broja, njih osamnaest je pripadalo ehlul-bejtu, Pejgamberovoj a.s., casnoj porodici, a šestorica su bili hazreti Alijini sinovi!

Ubijeni su hazreti Husejn i njegovih petorica braće: Dža’fer, Abbas, Ebu Bekr, Muhammed i Osman; dvojica Husejnovih r.a., sinova: Ali el-Ekber i ‘Abdullah; trojica Hazreti Hasanovih, r.a., unuka: ‘Abdullah, El-Kasim, i Ebu-Bekr; trojica ‘Akilovih sinova: Dža’fer, ‘Abdullah i ‘Abdurrahman (još jedan ‘Akilov sin, Muslim i njegov sin ‘Abdullah su ubijeni ranije u Kufi) i dvojica sinova ‘Abdullaha ibn Dža’fera: ‘Avn i Muhammed. (Tarih, Halifa ibn el-Hajjat, 234.) Hazreti Husejnova vojska je brojala svega 72 askera, a suparnicka 4000 vojnika.

Allah bio zadovoljan Kerbelanskim sehidima i najljepsim dzennetskim perivojima ih nagradio, a ubice i nalogodavce pokolja kaznio najzescom kaznom.

Amin

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …