Historija Bosne Bild 1

Nastava Bosanskog jezika i Bosanske historije

historija-bosne-bild

Očuvanje indentiteta je dugotrajan i stalan proces. On počinje od malih nogu, on je tradicionalan, ali bogami i urođen. Isto kao kad praviš kuću, potreban ti je dobar temelj da bi se ta kuča izgradila, očuvala i prepoznala. Tako ti je i sa indentitetom.

Svako živo biće se radja kao bijeli, čist pergament, pa tako i naša djeca. Šta mi budemo pisali po takvom pergamentu, takva če nam i djeca biti.

Odgoj se stvara i prenosi u familji. Klica ljubavi prema jeziku, svojoj tradiciji i uopšte prema kulturi, zasije se u u familiji kao najbitnijoj ćeliji u procesu opstanka jednog organizovanog normalnog društva. Svaki jezik se vrlo lako uči do puberteta i sva djeca brzo upijaju te informacije. Pogrešna su mišljenja da su djeca preopterečena tim da u tom ranom djetinstvu uče svoj maternji jezik. Naprotiv to i jest vrijeme kad se to treba da uradi, jer kasnije sve postaje teže. Kako bi ovi današnji stručnjaci rekli-kako se opslužio kompjuter takve su ti i informacije.

Tačno je da u formiranju jednog bića važna je i sudbina. Svako se rađa sa svojom prirodom, ali isto tako ta priroda če pomoći onima koji su hrabri i usmjeravjau svoju djecu ka boljitku.
Jezik i poznavanje sopstvene historijesu prva karika u stvaranju i očuvanju vlastitog indentiteta.

Očuvanje svog jezika, svoje historije i svoje kulture ne odvraća te od privikavanja životu u novim sredinama, ali ti pomaže da se ne asimiliraš, ne utopiš u novoj sredini, a na taj način čuva te i od fizčkog nestajanja.

Da bi se jedan identitet sačuvao ili razvijao potrebna je prisutnost svijesti na zavidnom nivou. Mora se razvijati osječaj pripadnosti, da ti pripadaš nekom ili nećem.

Poštovani Bosnjaci :,, Znate li koja je riječ najteža? Ona ne izgovorena’’!!
Ne dozvolimo da nam djeca budu uskračena za jedno najveće bogatstvo, da se znaju služiti s maternjim jezikom. Ako je taj jezik već u njihovim genima što sprečavati te gene da progovore.

Nas dzemat je pokrenuo redovnu aktivnost pod nazivom historija Bosne i Bosanski jezik, svake nedelju u 9.30 h, bas iz ovih gore navedenih razloga.

Nasa poruka na kraju bi bila:,, Ostavimo našoj djeci ono što je nama ostavio naš babo i majka, što nam je ostavila nana i djed, jezik i historiju kojim ćemo očuvati naš indentitet!

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …