dan asure

Dan Asure

Muharrem je prvi mjesec islamskog kalendara i obilježava početak Nove hidžretske godine. Riječ muharrem je arapskog porijekla i može se prevesti kao: „svet“, „nepovrediv“, i „zabranjen.“ Ujedno je jedan od mjeseci za koje se u časnome Kur’anu kaže da je sveti: „Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera.“ (et-Tevba, 36.)

dan asure

Nakon Hidžre, Muhammedovo s.a.v.s. preseljenje iz Mekke u Medinu, naš Resul s.a.v.s je primijetio da Židovi Medine također poste deseti dan muharrema. Poslanik s.a.v.s ih je pitao za razlog njihovog posta na ovaj dan, na što su mu oni odgovorili: „Ovo je blagoslovljeni dan. Na ovaj dan je Allah spasio Benu Israelćane od njihovog neprijatelja (Faraona Egipta), i tako je Poslanik Musa a.s postio ovaj dan u znak zahvale Allahu dž.š.“ Na to je Poslanik s.a.v.s uzvratio: „Nama je Musa bliži nego vama!“ pa je Poslanik s.a.v.s postio taj dan i preporučio drugima da ga poste. (Al-Bukhari, hadis 1865). Važno je napomenuti da je Allahov Poslanik, Muhammed s.a.v.s., postio deseti dan muharrema još u vrijeme svog boravka u Mekki, prije nego je učinio Hidžru u Medinu.

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu ‚anhu, da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: „Najbolji post poslije ramazana je post mjeseca muharrema, a najbolji namaz poslije fard namaza je noćni namaz!“ (Muslim)
Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu ‚anhu, da je Poslaniku, s.a.v.s, nakon što je postio i naredio ashabima da poste Ašuru rečeno: „O Allahov Poslaniče, to je dan koji obilježavaju Židovi i Kršćani!“ Rekao je Poslanik, s.a.v.s: „U narednoj godini ćemo, inša-Allah, postiti i deveti dan!“ Pa on nije dočekao narednu godinu, jer je Poslanik, s.a.v.s, preselio te godine!“ (Muslim)

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …