corona

Obavještenje povodom Korona virusa


Pozivajući se na zvanican proglas Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), sluzbene instrukcije zdravstvenih ustanova i drzavnih organa u saveznoj republici Njemackoj, kao i na instrukcije Reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za postupanje u slucajevima sirenja koronavirusa, donijeli smo sljedece zakljucke: 

  1. Obustava mektebske nastave
  2. Obustava Dzuma- namaza Imajuci u vidu da je nasa vjerska i moralna obaveza slijediti upute drzave u kojoj zivimo, prateci cilj zastite vlastitog zdravlja I zdravlja drugih ljudi, najstrozija je obaveza svima nama muslimanima da se pridrzavamo uputa I smijernica drzavnih institucija. Obzirom na vanredne okolnosti, te odluke i preporuke državnih institucija, kao i činjenicu da su sve ostale muslimanske organizacije u Njemačkoj jutros donijele istu odluku, a sa ciljem zaštite građana i naših džemata, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i glavni imam za Njemačku, dr. Osman ef. Kozlić poziva džemate IZBNj u Njemačkoj da otkažu džumu namaz do daljnjeg. U ovom slucaju umjesto Dzuma- namaz koja je farz, potrebno je pojedinacno obaviti podne namaz u vlastitoj kuci.
  3. Obustava svih aktivnosti unutar dzamijskih prostorija Iz prevencionih razloga, upravni odbor zaustavlja sve planirane aktivnosti u džematu, sa ciljem sprjecavanja daljeg sirenja virusa, te iz predostroznosti prema svojim clanovima.
  4. Prolongiranje najavljenog gostujuceg imama na neizvjesno vrijeme
  5. Povecati stepen higijene u nasim prostorijama
    Prateci upute Islamske zajednice Bosnjaka u Njemackoj I upute Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini, molimo nase clanove da razumiju obavezu cuvanja ljudskog zdravlja, te da izbjegavaju rukovanje, grljenje, tj. bilo kakav nepotreban kontakt koji ce dovesti u opasnost sirenja korona virusa.

ABSAGE FREITAGSGEBET!
Rosenheim, 12.03.2020 – Im Hinblick auf die außerordentlichen Umstände, die Entscheidungen und Empfehlungen von Bundes-, Landes- und Kommunalbehörden,
dem Umstand Rechnung tragend, dass die übrigen islamischen Verbände heute Morgen die gleiche Entscheidung getroffen haben sowie zum Schutze der Bevölkerung und unserer Gemeinden, ruft der Vorstandsvorsitzende und Hauptimam die IGBD-Gemeinden auf, das Freitagsgebet bis auf weiteres abzusagen.

Upravni Odbor BGiR

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

mevlud

Do mevluda – povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s jos….dana

Mevlud – rođenje Božijeg poslanika Muhammeda, a.s, – srijeda, 27. septembar 2023. Posljednji Božiji poslanik …