muftija osman kozlic 990x662 1

Tema: Njemacka iznad svega u svijetu

AUTOR: OSMAN KOZLIĆ

Dan nakon stravičnog terorističkog napada u gradu Hanau u Njemačkoj, sjedim u kancelariji u društvu nekoliko svojih saradnika. Kazuju mi da među stradalim nevinim mladim ljudima ima jedan Bošnjak porijeklom iz Prijedora. Razmišljam šta da napišem u saopštenju na njemačkom, a šta na bosanskom jeziku. Poruka na bosanskom jeziku bi trebala biti upućena našim džematima i upozoriti ih da budu oprezni. Pred džumu namaz u Wiesbadenu vidim jednog mladog čovjeka kako stoji pred vratima na ulazu. Pitam ga je li mu efendija rekao da tu stoji. Odgovara potvrdno. Rekoh mu da ne ulazi unutra za vrijeme namaza, nego da ostane napolju. Pokazuje mi policijska auta i veli da kruže i nadgledaju situaciju.

Poziv iz kancelarije Angele Merkel

Dok sam sjedio, razgovarao i razmišljao o spomenutom saopštenju, zazvoni službeni telefon. Zovu iz Ureda kancelarke Angele Merkel našu zajednicu, izražavaju sućut žrtvama i kazuju nam da u Hessenu (ali i svim drugim saveznim državama) ima zadužena osoba kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe, te da će dotična osoba nazvati glavnog imama i biti s njim u kontaktu. Glavni imam MIZ Frankfurt (Hessen), Fahrudin ef. Džinić je kasnije pozvan da u petak poslije džume (uniformisan) dođe na glavni trg u Wiesbadenu, da se zajedno sa gradonačelnikom i drugim važnim osobama u gradu obrati na mirnom protestnom skupu građana ovog grada. Širom Njemačke se ovih dana održavaju slični skupovi na kojima se izražava sućut porodicama nevino nastradalih, pale se svijeće, ali i protestuje protiv sve veće eskalacije mržnje i jačanja radikalne desnice.

Politička kriza u Njemačkoj

Nakon što je CDU, zajedno sa FPD-eom i desno populističkim AfD-om na pokrajinskom nivou u Tiringiji podržao izbor liberala Thomasa Kemmericha za premijera, predsjednica CDU-a i, kako se očekivalo, buduća nasljednica Angele Merkel, gospođa Annegret Kramp-Karrenbauer, odstupila je sa čelne partijske pozicije i izjavila da se neće kandidirati za kancelarku na idućim saveznim izborima. Ona je čvrsto stajala na stanovištu da CDU ne smije sarađivati sa desničarskim AfDom (Alternativa za Njemačku), dok je značajan broj njenih stranačkih kolega smatrao suprotno. Popustila stranačka disciplina, a veliki broj Nijemaca je ogorčen i izražava svoju zabrinutost zbog moguće saradnje jedne tradicionalne kršćanske stranke sa desničarima. Dodamo li ovome da ni u drugoj velikoj stranci, SPD-u (SDP) stanje nije dobro, postavlja se pitanje hoće li desnica profitirati i hoće li se zli duhovi prošlosti, o kojima ovih dana govori predsjednik Steinmeier, probuditi? Kuda ide Njemačka u vrijeme kada je uskoro očekuju presjedavanje Unijom i brojni međunarodni problemi nakon Brexita? I, kako reče predsjednik Steinmeier, njemačko društvo nije bilo dobro pripremljeno za ovakvu situaciju, ‘’ali ovo vrijeme nas stavlja na probu i moramo proći ovaj ispit’’.

Njemačka iznad svega na svijetu

Nije potrebno govoriti o ljepoti Njemačke, o njenoj kulturi, o uređenosti te zemlje kojih postajete svjesni tek kad odete u neku drugu evropsku zemlju koja je također uređena. Ali, ne kao Njemačka, jer u njoj je, nekako, sve na svom mjestu. Njemačka iznad svega, pjevaju Nijemci svoju himnu. Nimalo ne sumnjamo da će Nijemci, ali i svi drugi građani Njemačke, stati u odbranu svoje najveće svetinje, domovine Njemačke. Samo, ovog puta oni ne bi trebali ostati usamljeni u borbi. Jer, ovo nije borba samo za Njemačku, nego i za cijelu Evropu. Za jedinstvo, pravdu i slobodu. Možda neki priželjkuju da se i Njemačka politički destabilizira, da skrene potpuno udesno, da se evropska ideja obezvrijedi! Postavlja se pitanje hoće li političari u Njemačkoj zaboraviti na svoje beznačajne političke razlike i odlučno se suprotstaviti desničarima? Iskreno se nadamo da hoće.

Namaz na Goethe Univerzitetu

Razmišljajući gdje da obavimo namaz u Frankfurtu, a da prije toga obnovimo abdest, moj saputnik i ja se uputismo ka Goethe Univerzitetu. Jedan Afganistanac, nas dvojica Bosanaca, još nekoliko Arapa, nekoliko sestara, studentica, po izgledu sa Magriba i eto džemata za akšam namaz. Ovakve slobode i komoditeta za muslimane nigdje nisam vidio na Zapadu. O Istoku i muslimanskim zemljama ne bih, jer tamo sloboda odavno ne stanuje. Molim dragog Boga da ovu zemlju pomogne, jer ovo je zemlja koja pomaže Njegovu vjeru. Da me neko ne bi pogrešno razumio, ne mislim na ono što muslimani obično misle. Jer, ako nam iko pomogne da bolje razumijemo islam u vremenu, sigurno će to biti Nijemci i Njemačka. Mi, Bošnjaci, muslimani, sigurno ne bismo trebali imati dilemu na koju ćemo stranu stati. Njemačka i njemački narod su uz nas bili mnogo puta kada nam je bilo najteže. Njemačka je primila i zbrinula mnoge naše porodice. Mi Njemačku volimo kao svoju drugu domovinu. Nimalo ne sumnjam da ćemo svi mi biti na pravoj strani. Na strani jedinstva, pravde i slobode. Na strani Njemačke.

Nakon namaza mi naumpade kako Njemačka ima dugu tradiciju razumijevanja muslimana i čitanja muslimanskih knjiga, a od Getea je ta njena tradicija dio glavnih kulturnih strujanja u ovoj zemlji. Nadati se – a tu vrijedi doprinijeti na svaki način – da će ovom zemljom u ideologiji i kulturi Gete i dalje odnositi prevagu nad nazadnim desničarskim snagama. Jer, ako u Njemačkoj gdje ne postoji jasno socijalno objašnjenje rasta desničarskih narativa desnica dobije na snazi, šta mogu očekivati druge i manje uređenije evropske, pa i svjetske zemlje?

Check Also

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...

lili popper lu15z1m KfM unsplash

ZAPOSTAVLJENI SUNNET POSLANIKA, A.S.,.

TEMA: Od sunneta koji su zapostavljeni i rijetko se kada primjenjuju je činjenje sedžde zahvalnosti ( sudžudu-š-šukr)....