C4A761D7 23FB 4FD8 AF77 BD253C4D9C6C

Dan Armije Republike BiH

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Tog su dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom neprijatelju, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet. Na taj dan prije 24. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je 08. aprila proglasilo neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane.

Teriotorijalna odbrana bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne odbrane Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je 09.04.1992.godine donijelo odluku o ujedinjenju svih oružanih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine u Oružane snage. Pod zapovjedništvo Oružanih snaga trebala se staviti Patriotska liga Bosne i Hercegovine, Zelene beretke, Teritorijalna odbrana BiH, Hrvatsko vijeće odbrane, Hrvatske oružane snage i druge grupe spremne na otpor srpskoj agresiji. Armija RBiH nastala je ujedinjenjem postrojbi TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku koja se od 04. 07.1992.godine službeno naziva Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH je bila organizovana u korpuse na regionalnoj osnovi. Postojalo je 07. korpusa:

  1. korpus sa sjedištem u Sarajevu,
  2. korpus sa sjedištem u Tuzli,
  3. korpus sa sjedištem u Zenici,
  4. korpus sa sjedištem u Mostaru,
  5. korpus sa sjedištem u Bihaću,
  6. korpus sa sjedištem u Konjicu,
  7. korpus sa sjedištem u Travniku.

Istaknuti generali i zapovjednici koji su se nalazili na čelu Armije i korpusa bili su: Sefer Halilović, Rasim Delić, Jovan Divjak, Stjepan Šiber, Mustafa Hajrulahović (Talijan), Atif Dudaković, Ramiz Dreković, Mustafa Polutak, Mehmed Alagić i drugi.

Vrhovni zapovjednik vojske bio je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, dok je načelnik Glavnog štaba bio general Rasim Delić.

C86E3764 68A4 4C61 B7C9 7EA3BB889968

Najčešći simbol Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je ljiljan. Grb je bio isti  uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa.

Najveće odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja, a svrha i cilj bili su odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Tokom ratnih dejstava u redovima Armije Bosne i Hercegovine je poginuo veliki broj boraca, a veliki je bio i broj ranjenih. U prvim danima agresije na našu zemlju pripadnici Armije BiH su bili gotovo bez ikakve opreme, ali i iskustva i opće pripremljenosti na ono što ih čeka. Nedostajalo je oružje da se suprotstave daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je raspolagao i teškom artiljerijom koja je pripadala Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji, zajedničkoj vojsci bivše države. Bez obzira što se na razne načine pokušava nametnuti kao istina to da je Armija BiH bila isključivo bošnjačka, to ipak nije tačno. U Armiji Bosne i Hercegovine je bio i značajan procenat Hrvata, Srba i drugih. U Armiji Bosne i Hercegovine su bili svi oni koji su Bosnu i Hercegovinu  smatrali svojom domovinom..

Snage koje su uspjele odbraniti Bosnu i Hercegovinu su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH.

76ED0DC3 5654 41B9 A3BB 494B1F7CDFDE

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...