B041A571 622C 44DE 89D3 CBDAA933A285

Reisu-l-ulema uručio zahvalnicu Paši ef. Fetiću

Sarajevo, 19. mart 2019. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je danas na sjednici Vijeća muftija uručio posebno priznanje za predani rad Paši ef. Fetiću, dosadašnjem muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Reisu-l-ulema se na ovaj način muftiji Paši ef. Fetiću zahvalio na ukupnom doprinosu radu Zajednice u Njemačkoj ali i čitavoj Islamskoj zajednici i njenom Vijeću muftija uz nadanja da će on svoj doprinos idalje nastaviti davati te biti podrška novoimenovanom muftiji za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmanu ef. Kozliću.

B041A571 622C 44DE 89D3 CBDAA933A285

U razgovoru za Radio BIR Pašo ef. Fetić osvrnuo se na trenutne aktivnosti u Mešihatu IZB u Njemačkoj istakavši pritom posebno činjenicu da je to sada jedno veliko gradilište:

„Trenutno je desetak naših džemata u fazi izgradnje islamskih centara. Neki započinju, a neki evo, hvala Allahu, već i privode kraju džamije i islamske centre. Vrijednost ovih projekata je višemilionska, a sve ove projekte IZB u Njemačkoj realizira svojim vlastitim kapacitetima i bez ikakvih velikih i značajnih donacija sa strane što nas posebno raduje“, kazao je Pašo ef. Fetić. On se takođe osvrnuo i na značajan doprinos koji ovaj dio bošnjačke dijaspore ima kada je riječ i o drugim akcijama koje direktno potpomažu sunardonjake u domovini, prvenstveno kroz veoma uspješno prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, ali i akcije kurbana kao i obezbjeđivanje velikog broja stipendija za učenike i studente u BiH i Sandžaku. „Najveći resor i potencijal Islamske zajednice su upravo ljudi i mi moramo i želimo nastaviti intenzivan rad sa našim ljudima kako bi očuvali vjeru i tradiciju našeg naroda koji živi u SR Njemačkoj“, naglasio je Pašo ef. Fetić.

Pašo ef. Fetić zahvalio se reisu-l-ulemi Kavazoviću, njegovom zamjeniku i članovima Vijeća muftija na danas dodijeljenom priznanju: „Ovo priznanje od reisu-l-uleme na neki način je potvrda za sve ono što sam u proteklih 33 godine radio, prvenstveno kao imam unutar Islamske zajednice, potom kao glavni imam te ovih posljednjih 8 godina kao muftija IZB u Njemačkoj. Nastavit ću da odgovorno i predano radim imamski posao kao i svaku drugu povjerenu dužnost unutar IZ u skladu sa svojim mogućnostima“, dodao je Pašo ef. Fetić uz opasku da imenovanje muftije za Zapadnu Evropu predstavlja važan iskorak Islamske zajednice da se krovne Zajednice u Evropi bolje uvežu, da se Zajednica u Evropi ukrupnjava i da se izazovima s kojim se suočavaju svi muslimani u ovim zemljama zajedno bave i daju najbolja rješenja.

Pašo ef. Fetić proveo je nešto više od 8 godina na čelu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, a od decembra 2018. godine za evropskog muftiju imenovan je dr. Osman ef. Kozlić čime je i prestao mandat dosadašnjeg muftije Mešihata IZB u Njemačkoj.

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...