Sramno saopćenje Vijeća islamskih učenjaka Saudijske Arabije o statusu Jerusalema

Generalni sekretarijat Vijeća islamskih učenjaka u Saudijskoj Arabiji jučer je objavio izjavu o Jerusalemu (Kudsu) u kojoj nema ni spomena o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj odluci da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, kao ni o prijenosu američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.
Vijeće islamskih učenjaka Saudijske Arabije u svojoj izjavi zadovoljilo se naglašavanjem posebnog mjesta i statusa Kudsa i Al-Aksa džamije u islamu i ono što oni simboliziraju u svijesti muslimana u cijelom svijetu.
U izjavi se, između ostaloga, navodi da je ”Jerusalem (Kuds) blagoslovljena zemlja i da je njegov blagoslov spomenut na više mjesta u Kur’anu. Osim toga, Kuds je prva kibla muslimana i mjesto Poslanikovog, s.a.v.s., Isra’a i Mi’radža. Stoga se u rješavanju pitanja Palestine moraju imati na umu osjećanja muslimana i ono što njima znači Jerusalem (Kuds), jer mir se temelji na istini, pravdi i objektivnosti.”
Izjava Vijeća islamskih učenjaka Saudijske Arabije završava se konstatacijom da ”Saudijska Arabija ulaže ogromne napore u pogledu Jerusalema i Al-Aksa džamije, te da je Kraljevstvo na čelu arapsko-islamskih zemalja koje daju podršku Palestini u političkom, ekonomskom i humanitarnom smislu, i da je to dosljedna politika Saudijske Arabije od njenog osnivanja do danas.”
(Aljazeera.net / Saudi press agency – SPA)

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...