DzR botanika1 1

Džamija poput botaničkog vrta

Zelena ili Koprukoy džamija izgrađena 1930. godine u turskoj Adani, zbog zelenila koje je okružuje podsjeća na botanički vrt, piše Anadolu Agency (AA).

Turski grad Adana može se pohvaliti prirodnim ljepotama, arhitekturom i historijskim znamenitostima. Adana je poznata i po svojim džamijama, a najveću pažnju prolaznika privlači Zelena džamija. Ime je dobila po tome što su njeni zidovi obrasli zelenom lozom.

Zelena džamija, koja je za ibadet otvorena prije 87 godina, izabrana je za drugu najljepšu džamiju u ovom gradu. Najbolje je opisuje izreka „ko jedanput pogleda ovu džamiju, mora se okrenuti i još jednom pogledati kako bi se uvjerio u stvarnu ljepotu“.

Džamija je dolaskom proljeća ponovo zavijena u zeleni pokrivač tako da posjetitelji koji dolaze imaju osjećaj da šetaju u botaničkom vrtu. Ona je simbol ovog turskog grada, a u njenom dvorištu mogu se vidjeti i različite vrste cvijeća.

Direktor Udruženja za čuvanje džamije 78-godišnji Muzaffer Yeldan kazao je da je on jedan od najstarijih stanovnika ovog grada. Od 1995. godine ovo udruženje vodi brigu o džamiji.

„Od tada do danas radimo sve što je u našoj moći da naša džamija bude što ljepša“, izjavio je Yeldan. Podsjetio je da je izgrađena 1930. godine, ali da je današnji izgled poprimila u periodu 1963.-1965.

„Svake godine radimo na tome da ostane u zelenilu. Ovdje imamo različite vrste cvijeća, sve za ljepotu ove džamije. Oni traže svakodnevnu brigu. Mnogo je onih koji posjećuju ovu džamiju. Sa svih strana dolaze da vide ovu zelenu munaru. I džematlije ovdje provode mnogo vremena sjedeći ispod drveta duda u njenom dvorištu. Imamo i biblioteku, ovdje i čitaju“, pojasnio je Yeldan.

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …