511A6765 1F06 4BA2 946A 95E8B2362A79

PRVI POZNATI POZIV NA GENOCID NAD BOŠNJANIMA DATIRA IZ 1199. GODINE

Ako se prati osnovna linija odnosa prema Bosni i Bošnjacima, pripadnicima Crkve bosanske a kasnije muslimanima, onda dolazimo do zaključka da je prvi poznati zapisani poziv na genocid, na uništenje grupe, dolazi iz srednjovjekovne Srbije pod dinastijom Nemanjića: “Pismo iz 1199. godine Vukana Nemanjića, najstarijeg Nemanjinog sina papi Inoćentiju III… ‘Napokon nećemo tajiti Vašem očinstvu, da jeres, na malča u zemlji… Bosni, Bošnjani, preuzima maha toliko da je… sam ban Kulin sa svojom ženom i sa svojom sestrom, koja je udovica… i sa više srodnika zaveden… naveo da istu jeres… Stoga molimo da savjetujete kralja Ugarske da ih iz svog kraljevstva istrijebi kao kukolj iz pšenice”.

511A6765 1F06 4BA2 946A 95E8B2362A79

Ipak, papu nije trebalo nagovarati na ovakav potez, jer su od njega svakako dolazili križarski pohodi na Bosnu i pripadnike Crkve bosanske. Srednjovjekovna Bosna i njezino stanovništvo osjetili su veliki teren križarskog mača, naročito u prvoj polovini XIII stoljeća. Navest ćemo primjer slučaja poslije Bitke kod Dobora 1408. godine kada je ugarski kralj Sigismund porazio bosansku vojsku. Tom prilikom, željan osvete “pobio je mačem bosanski narod oba pola, odrasle, mladiće i starce, srušio tvrđave i spalio gradove a zarobljenih 1 266-toricu bosanske vlastele odrubio glavu a trupla bacio niz Doborske stijene u rijeku Bosnu”.

 

 

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...