reis kavazovic 696x456

Bajramska poruka reisa Kavazovića: Istrajavajte na dobru i ne klonite duhom

reis kavazovic

Neka se tragovi ramazanskih ibadeta odraze na naše živote, neka se prepoznaju u danima koji su pred nama. Budite milostivi i blagi. Ojačajte sebe vjerom u dragog Boga i povjerenjem u ljude. Istrajavajte na dobru i ne klonite duhom, poručio je danas u Sarajevu reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u tradicionalnoj čestitki povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je na početku istakao kako danas, poslije akšam-namaza, pojavljivanjem mjeseca mlađaka završava post mjeseca ramazana, te kako muslimani s radošću dočekuju Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji.

“Još jednom smo pokazali sebi da možemo postići svaki cilj koji pred sebe postavimo kada ovladamo svojim slabostima i kada smo nošeni snagom vjere. A istinski slobodan je samo onaj čovjek koji savlada svoje strahove i slabosti”, kazao je Kavazović, te nastavio:

“Iza nas je i mjesec odricanja i žrtve. Mjesec koji nas uči da se bez te žrtve i odricanja ne mogu postići veliki ciljevi. U blagoslovljenim danima koji su iza nas tragali smo za Božijom milošću i Njegovim oprostom. Jačali smo svoje porodice, džemate i društvo. Pokazali smo solidarnost sa siromasima i onima koji su potrebni naše pomoći. Iftarili smo u bratskoj ili porodičnoj atmosferi. Naše džamije su bile osvijetljene prisustvom vjernika. Dokaz je to žive vjere našeg naroda. Nadamo se da ćemo vrijednosti vjere koje smo naučili pretočiti u našu svakodnevnicu.”

Podvukao je kako potrebno da se i nakon ramazana nastavlja put duhovnog uzdizanja.

“Gospodar ramazana je i Gospodar ostalih jedanaest mjeseci. Neka se tragovi ramazanskih ibadeta odraze na naše živote, neka se prepoznaju u danima koji su pred nama. Budite milostivi i blagi. Ojačajte sebe vjerom u dragog Boga i povjerenjem u ljude. Istrajavajte na dobru i ne klonite duhom”, naglasio je Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović je podsjetio kako se drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini, prema Takvimu IZ u BiH, obilježava i kao Dan šehida. Rekao je da je “to dan u kojem se sjećamo svih onih koji su kroz dugu historiju zemlje Bosne dali svoje živote za slobodu i naša je trajna obaveza sjećanje na njih i njihove porodice”.

Bajramsku poruku Kavazović je zaključio riječima:

“Bože Milostivi, Tebe molimo da ovu našu domovinu učiniš sigurnom i sve zemlje svijeta. Da nas obaspeš svakim dobrom iz obilja Tvoje milosti i da nam budeš zaštitnik i vodilja kroz životna iskušenja. Svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem živimo. Bajram šerif mubarek olsun!”

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...