homs

Kakvog je gradonačelnika sirijski grad Homs imao za vrijeme halife Omera?

Kad su mu dostavili spisak, na istom spisku nalazilo se ime i namjesnika (gradonačelnika) Homsa, Se’id ibn Amira.

homs

Kad je zatražio od stanovnika Homsa objašnjenje, zbog čega je njihov gradonačelnik na spisku siromaha, oni su mu odgovorili: “On vladaru vjernika, svaku svoju platu, podijeli siromasima i potrebnima. Često ga čujemo kako kaže: ‘Šta da radim, ja sam sada za njih i njihovo stanje odgovoran pred Allahom.”

A onda ih je hzr. Omer upitao: “Da li mu kao narod, imate šta prigovoriti?” Oni rekoše: “Da, imamo tri stvari koje nam smetaju kod njega!

Prva, kasno izlazi među narod, tek tamo negdje prd podne, druga je, noću se nikome ne odaziva i treća je, jedan dan u mjesecu nikoga ne prima u posjetu.”

Kad je Omer, r.a., upitao Se’ida, za ove navodne pritužbe, on je rekao: “Vladaru vjernika, tako mi Allaha, ne volim o tome govoriti: moja porodica nema slugu. Mijesim tijesto i pečem hljeb, jer mi je žena bolesna. Zatim abdestim i izlazim među narod. Što se tiče noći, dan posvećujem ljudima, a noći Uzvišenom Allahu. A kad je u pitanju treći prigovor, nemam slugu koji bi mi prao odjeću, a imam samo ovu odjeću koja je na meni. Tog dana je perem i čekam da se osuši, tako da tek sljedećeg dana mogu izići među narod.”

Nakon ovoga, halifa Omer, r.a., je zaplakao!

I onda se pitamo, zašto su te generacije bile uspješne!

A danas, kupuju se dvorci i slike od nekoliko stotina milona dolara, narodnim novcem se pomažu dušmani, novcem se kupuje oružje, koje ubija muslimane, novac se troši na zlatne WC šolje a djeca Jemena, Somalije umiru od gladi. Mito, korupcija, lopovluk, lično bogaćanje, a svaka druga: eselamu alejkum, mašallah, inšallah, svi u prvom saffu, slikaju se sa ulemom i da ne nabrajam dalje!

Akos

Check Also

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...

lili popper lu15z1m KfM unsplash

ZAPOSTAVLJENI SUNNET POSLANIKA, A.S.,.

TEMA: Od sunneta koji su zapostavljeni i rijetko se kada primjenjuju je činjenje sedžde zahvalnosti ( sudžudu-š-šukr)....