Bildschirmfoto 2018 01 05 um 21.34.52

Posjeta musafira nasem dzematu

Rosenheim, 05.01.2018

Kako je u svojoj hutbi pojasnio nas imam profesor Samir ef. Beslic, Allah dz.s. u Kur´anu spominje mala ziva bica kao sto su pcele i mravi. Bas tako trebali bi da se ponasaju Bosnjaci ne samo u dijaspori nego i u domovini, da se cvrsto drze dzemata i zajednice u kojoj svako dobro poznaje svoju ulogu, svoj zadatak i svoju odgovornost.

Nakon dzume namaza prisutnima se obratio Sabit ef. Mehidic iz Tuzle koji je zajedno sa hadzi Rizahom Redzicem i hadzi Asimom Delicem zijaretio nas dzemat.

Efendija Mehidic je u svome obracanju ukazao na uticaj globalizacije na Bosnjake. Zemaljska kugla je postala jedna jedina mahala gdije dolazi do susreta raznih kultura i tradicija koje mogu dovesti do gubljenja sopstvenog identiteta zapostavljanjem sopstvenih tradicija. Tradicija Bosnjaka olicena je cuvanjem vjere i cuvanjem njegovanja vjerskih tradicija kao sto su mevludi, tevhidi i zikr halke. Tu tradiciju trebamo ocuvati i njegovati kako ne bismo izgubili svoj identitet i kako se ne bismo izgubili u globalnoj dunjaluckoj mahali.

 

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...