Omladinsko druzenje

Na inicijativu našeg imama Harisa ef. Hasanbašić i Sanela Hasića organizovan je Fifa turnir i You Tube veče na temu predrasude o islamu uz prigodno vjersko predavanje čije djelove mozete pročitati u dodatku.

Nisu svi muslimani predstavnici islama, niti svi muslimani razumiju i slijede svoju vjeru. Kultura cesto odredjuje ponasanje. Oslanjajuci se na ovo, potrebno je znati da sama cinjenica da je neka osoba, grupa ili drzava poznata kao islamska ne znaci da automatski slijedi islamsko ucenje onakvo kakvo jeste.

Mi zivimo u stoljecu koje je zasiceno medijima i kada razmislimo na trenutak i zapitamo se: „da li svaki musliman predstavlja islam, da li svaki krscanin predstavlja krscanstvo, svaki hindus hinduizam i da li svaki zidov predstavlja „judentum““. Naravno da ne!!!

Mi zivimo u takvoj okolini gdje se stalno i konstantno susrecemo sa predrasudama, mi zivimo u takvoj okolini da uvijek iznova moramo objasnjavati nasem komsiji, nasem profesoru, nasem kolegi ili sefu ili televiziji ili prijatelju da „to“ nije islam. Islam je mir i jedno od Bozijih imena je Es-selam, onaj koji daje mir.

Check Also

Bajram u doba Korone…..

Kurban Bajram 2020

Do mevluda – povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s jos….dana

Mevlud – rođenje Božijeg poslanika Muhammeda, a.s, – četvrtak, 29. oktobar 2020. Posljednji Božiji poslanik …