IMG 7159

Vaznost bosanskog jezika

Kad se priča o jeziku laici često odmahnu glavom i spontano reču: „hajde bolan nejma tu fajde, isto je to sve, ko nam šta može jezik je naš?“.
Ili,često će reći: „Neka on ili ona nauči dobro ‚engleski jezik, a bosanski će i tako naučiti, budi bez brige“. Ovo je veoma naivno mišljenje i žalosno čuti da neki ljudi ne znaju vrijednost svog maternjeg jezika.
– Čovjek koji želi da mu dijete pravilno nauči neki strani jezik, treba prvo da poznaje ispravno svoj maternji jezik. Sa nakaradnim poznavanjem maternjeg jezika, nakaradno će naučiti i strani jezik. Materiji jezik je baza,osnova, temelj za sve druge jezike. Zato treba razmišljati kako da vam dijete pravilno nauči maternji Bosanski jezik, jezik podneblja ispod kojeg su govorili vaši drevni pra..pra..pra.., pradjedovi, djedovi i vaši roditelji. Trudite se da to nauče i vaša djeca.

U sklopu mektebske nastave dzemat Bosnjačka Zajednica Rosenheim organizuje i nastavu bosanskog jezika i historije Bosne.

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...