nagrada hasan kaimija

Dani Hasana Kaimije: Prof. dr. Enesu Pelidiji „Povelja za životno djelo“

Petnaesta kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ održava se u Zvorniku od 25. maja do 18. juna ove godine. Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije „Dani Hasana Kaimije 2017“, bit će dodijeljena prof. dr. Enesu Pelidiji.

Ovu informaciju je, u ponedjeljak 5. juna na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopštio Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Nagrada će biti dodijeljena u petak 9. juna 2017. godine u Zvorniku, na svečanosti otvorenja manifestacije.

nagrada hasan kaimija

„Bili smo istrajni svih ovih 15 godina u našem poštovanju jednog od velikana povijesti Zvornika i Bosne i Hercegovine, pobožnog čovjeka, pjesnika Hasan Kaimije. Ova manifestacija je od velikog značaja za grad Zvornik. Zvornik je grad bogate povijesti kojem mnogo dugujemo, a ovom manifestacijom želimo da afirmiramo njegove vrijednosti kao i vrijednosti cijelog Podrinja. Mi u Islamskoj zajednici smatramo da je ova kulturno-vjerska manifestacija iznimno važna i zbog činjenice da je to jedna od najznačajnijih manifestacija koja se skoro u cjelosti odvija među povratnicima na području naših medžlisa i džemata u kojima žive povratnici. Zadovoljstvo mi je da obznanim da će Povelju za životno djelo, prema odluci Organizacionog odbora ove manifestacije u 2017. godini, primiti dr. Enes Pelidija,“ kazao je muftija Fazlović.

Muftija je istakao da je Organizacioni odbor ovu odluku donio uvažavajući doprinos koji je prof. dr. Enes Pelidija dao svojim radom u proučavanju povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te cijeneći obiman naučni opus, prioritetno historiografskog karaktera kao i zalaganje za očuvanje historiografskog pamćenja kontinuiteta trajanja Bosne i Bošnjaka, ali i svih drugih naroda u ovoj zemlji.

U petak 9. juna bit će dodijeljena i plaketa za najbolje djelo iz oblasti nauke, objavljeno 2015. i 2016. godine, te specijalna nagrada „Hasan Kaimija“ u povodu 15 godina održavanja ove manifestacije.

Dr. Sead-ef Seljubac je kazao da se Plaketa “Hasan Kaimija” za najbolje djelo objavljeno u 2015. i 2016. godini iz humanističkih i društvenih znanosti dodjeljuje autoru Halidu Buliću, za djelo „Teme iz lingvističke bosnistike“, koju je izdao Institut za bosanski jezik i književnost u Tuzli, 2016. godine.

Mustafa-ef. Muharemović je kazao da je Organizacioni odbor ove vjersko-kulturne manifestacije odlučio da Specijalna nagrada bude dodijeljena akademiku Ibrahimu Pašiću za njegov izuzetan naučni doprinos u proučavanju često, gotovo pa zaboravljenih dionica bosanske kulturne povijesti.

Nagrade dobitnicima za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola bit će dodijeljene na Kula Gradu tokom pjesničke večeri 16. juna ove godine.

Islamskazajednica

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...