IMG 4769 1

Humanitarno djelovanje dzemata Bosnjacka Zajednica Rosenheim

Uzvišeni Allah dž.š., kaže: „Nećete ostvariti dobročinstvo sve dok ne budete davali od onoga što vam je najdraže“! (Ali Imran, 92.)
Dakle, ključna riječ sadaqa. Dolazi od glagola sadaqa što znači potvrditi. Pod pojmom sadaka podrazumjeva se plemenito djelo učinjeno u ime Allaha dž.š.,
Sadaka je dakle potvrda našeg islama, imana i posebno ihsana. Sadaqa je pored toga jedna, kako individualna, tako i društveno, džema’atska odgojna norma. Prava sadaqa je ona koja se učini za Allahovu ljubav i ne poprati pogovorom ili traženjem protuusluge. Nije i nemora biti samo materijalne prirode, može to biti lijepa riječ, savjet, utjeha, podsticaj na činjenja dobra, saučešće u bolu, zajednička podjela radosti i slicno.

Dzemat Bosnjacka Zajednica Rosenheim je ozbiljno shvatio ove poruke iz Kur‘ ana i u protekloj 2016. godini pokrenuo i ucestvovao u mnostvu hajr akcija.

Kao dzemat se mozemo pohvaliti da smo u protekloj godini prikupili i podijelili 7600 Eura u dobrotvorne svrhe. Od humanitarne pomoci ugrozenim porodicama u BiH, novcanih sredstava za lijecenje oboljelih Bosnjaka u inostranstvu do ucesca u TV emisiji „Ispuni mi zelju“ televizije Hayat i Vakufname za izgradnju i kupovinu dzamija.

Ovim putem se zelimo zahvaliti svim dzematlijama koji su u proslosti podrzali i danas podrzavaju sve humanitarne akcije naseg dzemata i daju od onoga sto im je najdraze, daju svoje vrijeme, svoj trud i svoja finansiska sredstva.

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …