Bildschirmfoto 2017 02 26 um 21.34.15 1

Inicijativa za osnivanje Bosnjackog akademskog foruma, podruznica München

Nakon izvjesnog vremena druzenja jedne grupe akademski obrazovanih Bosnjaka u Njemačkoj izrazena je potreba za postojanjem jednog takvog udruzenja. Tako je 1. juna 2008 godine u Mannheimu doslo do osnivanja Bosnjačkog akademskog foruma.

Kao nevladina i nestranačka organizacija BAF ima za cilj da pored međusobnog upoznavanja pruzi doprinos jačanju nacionalne svijesti kod Bosnjaka, očuvanju kulturnog identiteta te uspostavljanju mostova komunikacije kako među nama samima tako i prema onima koji pripadaju drugim kulturama i tradicijama koje susrećemo u novim sredinama.

Ma koliko bili vezani za domovinu, mi danas zivimo na nekim novim prostorima i na tim prostorima trebamo traziti nasu afirmaciju i raditi na nasoj integraciji u pozitivnom smislu te riječi.

Na svim tim prostorima BAF zeli raditi na profilisanju i unapređenju interesa Bosnjaka i u vezi sa tim savjetovati se i sarađivati sa postojećim bosnjačkim organizacijama i udruzenjima.

Informisanje javnosti o dostignućima, specifičnim potrebama i problemima Bosnjaka je takođe jedna od oblasti djelovanja BAF-a.

Osnivanjem Bosnjačkog akademskog foruma preuzimamo na sebe dio odgovornosti koji nam kao intelektualcima pripada.

25. Februara 2017 pokrenuta je inicijativa za osnivanje podruznice BAF-a na regiji Münchena i okoline kojoj su prisustvovali i predstavnici dzemata Bosnjacka Zajednica Rosenheim.

 

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …