Izvjestaj sa sastanka sa predstavnicima dzemata Sejhul Ekber

Postovane dzematlije, dragi i uvazeni dzemati,

kao sto smo vas putem nase internet stranice, putem Facebooka i Whatsapp grupa obavjestili 05.12.2016 dobili smo poziv predsjednika dzemata Sejhul Ekber na zajednicko druzenje i popravljanje odnosa Bosnjaka u nasem gradu. Istinski smo se nadali da se radi o iskrenom nijjetu i bratskom pozivu sto smo i odgovorili u nasem pismu predsjedniku dzemata Sejhul Ekber koje smo u potpunosti objavili na nasoj internet stranici 12.12.2016 koje smo i njemu licno poslali.

Iskreno se nadajuci da je nijet nase drage brace iskren i bratski, da je nijjet nase brace zblizavanje nase dvije zajednice pripremili smo i deklaraciju o saradnji nasa dva dzemata sto bi bio veliki korak ka ujedinjenju Bosnjackog tijela u Rosenheimu.

Ali poslije danasnjeg sastanka sa velikim zaljenjem moramo konstatovati da taj poziv nije bio bratski i nije imao iskren nijjet, da su nase nade bile uzaludne. Ispostavilo se da ovaj sastanak na koji smo bili pozvani nadajuci se samo onom najboljem je trebao samo da sluzi kao izgovor kako bi se svi problemi grada Rosenheim prebacili na dzemat Bosnjacka Zajednica Rosenheim.

Naime nasim predstavnicima ponudjeno je sljedece:

Ili da se vrate u dzemat Sejhul Ekber koji ce i dalje predvoditi imam Resad ef. Jugo i u kojem cemo biti vrijedjani istim intenzitetom kao i na danasnjem sastanku ili da kazu da to nece cime bi se mogla prebaciti sva krivica na ljude koji su napustili dzemat Sejhul Ekber bez obzira na razloge iz proslosti.

Kako komunikacija o saradnji dva dzemata koja je usmenim putem ponudjena od strane nasih predstavnika nije uopste interesovala nase domacine koji su insistirali samo na povratku ili odbijanju ponude, zelja nasih predstavnika da se potpise zajednicka deklaracija o saradnji jednostavno nije uspjela ni doci na dnevni red kao tema razgovora.

Cak sta vise nasi domacini su iskoristili ovaj sastanak da izvrijedjaju nase predstavnike nazivajuci nas dzemat u vise navrata klubom.

Ovakvo ponasanje na veliko zaljenje pokazuje neozbiljnost u shvatanju kljucnih problema i ignorisanje volje 100 porodica grada Rosenheima. Ovakvo ponasanje nije ostavilo nekakvu alternativu nasim predstavnicima osim da odbiju da se svi vratimo u dzemat u kojemu se na zalost nije nista promijenilo. Neka nam dragi Allah dz.s. ucvrsti nase korake na putu istine i neka svim Bosnjacima naseg grada podari svako dobro.

U dodatku mozete procitati i deklaraciju koju su nasi predstavnici pripremili i zelili ponuditi kao i nas pismeni odgovor i poziv predsjednika dzemata Sejhul Ekber.

IMG 4912

2

3

4

1

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …