sadake banner1 1

Ramazanska akcija humanitarne organizacije Sadake

Ramazanska akcija „otvorimo vrata“

Otvorimo vrata na koja možda već dugo niko ne kuca. Otvorimo srca, ovorimo vrata, Ramazan je.

Ramazan, vrijeme kada su nam srca i toplija i mekša. Vrijeme kada duša više nego obično osjeća da želi i drugima učiniti nešto dobro. SADAKE već godinama praktikuje da u ovom mubarek mjesecu obilazi starije i iznemogle. One o kojima se malo ko brine, … zaboravljene. Da im pomaže, prigotovi iftare i ostavi sadake u novcu.

sadakeban

Pričamo im o donatorima i kažemo ko im šalje sadaku, a oni uzvraćaju najljepšim dovama. Počeli smo sa devetoro staraca, a danas ih je nebrojeno puno. Ako i vi želite dati svoju sadaku u Ramazanu starijima i iznemoglima, učinimo to zajedno kao i do sada svake godine.

Ideja Humanitarne organizacije u dijaspori, odnosno projekta „SADAKE“ je isto toliko kompleksna koliko i jednostavna.
Rad na internetu zahtjeva stalnu nadogradnju sistema, softvera, servera, skripti, njegu baza podataka i stalno prilagođavanje pravno regulativnim normama zemalja u kojima djelujemo i u kojoj smo sa sjedištem. U ovoj epohi velikih geopolitičkih dešavanja u Evropi i svijetu uopšte, veoma je odgovorno opsluživati jednu humanitarnu organizaciju koja u svome imenu nosi predznak muslimanskog. Naočigled ovih činjenica, djelatnost HO SADAKE (www.sadake.com) definisana je strogim kriterijima dokumentovanja cijelokupnog procesa, od apliciranja do konačnog izvještaja.
To neminovno uslovljava sporije procesuiranje svakog apela, ali daje veću dozu sigurnosti, prvenstveno nama u administaraciji, ali i onima koji apeluju za pomoć. Volonterski rad u sadake.com je opšte dobro, ali nam postavlja granice, jer entuzijazam je vrlina koja je dinamična i nepredvidiva.

Ali Ideja „SADAKE je kako smo rekli i sasvim jednostavna.
Ona se ogleda u tome da se modernom čovjeku koji želi pomoći omogući da to i uradi na brz i jednostavan način.
Infrastruktura za uplatu sadake obuhvata sve trenutno aktuelne opcije. Link Uplate govori više o tome
Sadake.com se trudi da procese automatizacije svede na minimum. Skoro sve u obradi podataka se radi manuelno, kako bi svrha sadake kao pružanja pomoći nekome – bila ispoštovana. Svaki donator i njegova uplata biva individualno tretirana. Smatramo da kroz automatizaciju procesa nijjet ili namjera donatora biva stavljena u drugi plan. Balansirati između ponude savremene tehnologije automatskih skripti i individualnog-manuelnog tretiranja donacija je izazov.
Dalje, uvjereni smo u to da sadake sa sobom nose bereket kada se dijele u ime Svemogućeg. Evidentno je da nekada velike donacije nemaju očekivanog efekta kod primaoca, dok neke iako manje, imaju dugoročno i rastuće djelovanje. Tu po našem mišljenju pored ostalog, veliku ulogu ima i ophođenje prema nijjetu donatora što smo ranije spomenuli.
Poznato je da se dijeljenje sadake treba vršiti anonimno (lijeva i desna ruka…). Iz tog razloga mi smo stavili donatorima na rasplaganje mogučnost anonimnosti. Jedino redakcija zna ime donatora, a sa Bitcoinovom opcijom čak ni redakcija. Ipak radi transparencije iznosa uplaćene sadake, svaka se donacija zavodi u listu Bilans. Održavanje stalno dostupne arhive, Newsletteri i izvještaji su obligatni u radu sadake.com.

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …