image 8 1

Serijatsko vjencanje Merime Music i Belmina Sojkic

14. maja 2016. u nasem dzematu brak su sklopili Merima Music i Belmin Sojkic. Serijatsko vjencanje je obavio nas efendija Suvad Dukic. Mladencima zelimo svako dobro, da im Allah dz.s. podari sretan i bericatan zivot pun ljubavi i srece.

Allah s.w.t. je stvorio muškarce i žene kao partnere jedne drugima, kako bi živjeli i radili u harmoniji i spokojstvu, u skladu sa Allahovim s.w.t. naredbama i upustvima, prenesenim od Poslanika s.a.w.s.

Allah s.w.t. u Kur’anu kaže:
“i jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju;” (30:21)
U Kur’anu se također kaže:
“Allah za vas stvara žene od vaše vrste, a od žena vaših daje vam sinove i unuke, i ukusna jela vam daje. Pa zašto u laž oni vjeruju, a Allahove blagodati poriču.” (16:72)
Ovi ajeti jasno pokazuju da islam odobrava brak, i uz to još gleda na njega kao jednu čestitu instituciju, za razliku od kršćanstva, budizma te judizma, koji na neženstvo, gledaju kao akt koji vodi ka čednosti i spašenju. Prenosi se da je Allahov poslanik s.a.w.s rekao:
“U islamu nema neženstva*.” Zatim je rekao: „O družino mladića! Ko može od vas, pa neka se oženi, jer zaista ono je sigurnije za vaš pogled i za vaš polni organ. A ko ne može, neka posti, post je za njega obuzdavanje.“ (Buhari)
Da posebno mjesto u islamu zauzima bračna institucija, najbolje potvrđuje hadis Poslanika s.a.w.s. , u kojem kaže: “Brak je moj sunnet. Ko ga ne slijedi nije od mog sunneta.”
S obzirom da je porodica jezgro islamske zajednice, te da je brak jedini put koji vodi ka egzistenciji te zajednice, Poslanik s.a.w.s je tražio od svojih sljedbenika da rade na stvaranju i održavanju bračne zajednice. Šerijat (islamsko pravo) sadrži posebne zakone i mjere koji regulišu djelovanje ove institucije, kako bi bračni drugovi mogli živjeti u međusobnoj ljubavi, sigurnosti i harmoniji. Islamski brak se sastoji iz dva aspekta, ibadeta – obožovanja jedinog gospodara, Allaha s.w.t. i mu’amalaha – ugovora između dvoje ljudi.
Sa ibadetskog aspekta, brak je djelo čijim činom Allah s.w.t. biva zadovoljan, zato što je prije svega u skladu sa Njegovim s.w.t. naredbama. Muž i žena se vole u ime Allaha, te pomažu jedno drugo odgajajući i njegujući svoju djecu sa nijetom da oni budu samo Allahu pokorni.

“Bojte se Allaha u pogledu žena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava.” (Muslim)

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …