898D3059 06A2 4220 AE52 E6EB330C26EA

Pouke i poruke Bedra

C532440C 42E0 47EF B99B B16864876741


Taj događaj ne bi bio posebno značajan ako bi se spominjao samo kao historijski fakat, da u tom i svakom drugom historijskom događaju ne otkrivamo poruku i ne uzimamo pouku koja iz njega emanira.
Namjera nam je ovdje, ne iznositi slijed događaja ove bitke u njenim detaljima, nego navesti temeljne pouke koje možemo otkriti detaljnom analizom bitke presudne za islam i muslimane. Dakle, uočavamo sljedeće:
1.- Bitka na Bedru nastala je iz patološke mržnje spram islama i muslimana, spram drugačije ideje. Zar se to, i sa istim razlozima, ne dešava u Bosni, Afganistanu, Čečeniji, Kosovu, Palestini, Iraku…?!
2.- Mušrici i židovi htjeli su očistiti Medinu od muslimana. Zar to nisu htjeli neprijatelji učiniti u Bosni, Afganistanu, Palestini, Čečeniji?!
3.- Razlog njihovih napada i neprijateljstava je vjera i samo vjera! Allah, Plemeniti to jasno naglašava u Časnome Kur’anu: „A svetili su im se samo zato što su u Allaha, Silnoga, Hvale dostojnog, vjerovali!“ (El-Burudž, 8)
4.- Muslimani su bili izuzetno slabo naoružani! Zar i sada nisu?!
5.- Idolopoklonička propagandna mašinerija bila je izuzetno jaka. Današnja propagandna mašinerija Zapada, kroz jasno filtriranje vijesti o islamu i njihovo vidljivo falsificiranje, posebno vijesti o mudžahidima, daleko je jača i perfidnija!
6.- U toj bici bila su dva, sasvim različita taktička pristupa. Dok mušrici pred borbu tri dana piju vino i slušaju pjevačice, dotle muslimani vrijeme provode u namazu, dovi i molbi da uskoro udišu džennetski miris!
7.- Riješenost svih boraca na borbu. Allahov Poslanik, s.a.v.s, sve pita i traži njihov pristanak. Tek tada može se očekivati odlučnost i pobjeda!
8.- Briga ashaba za život Poslanika, s.a.v.s, slikovito je izražena kroz pravljenje posebnog zaklona za njega. To je plod želje da misija i bitka uspiju, jer život vođe, znači život misije, a njegova smrt – poraz u bici.
9.- Allah je saveznik iskrenih robova. To se očito vidjelo u ovoj bici. Allah veli: „Allah, doista, štiti vjernike!“ (El-Hadždž, 38)
10.- U prirodi pravog da’ije/misionara je da vodi računa i o svojim neprijateljima i da upotrijebi sve da ih približi Istini. Njegov postupak sa zarobljenicima iz bitke na Bedru jasno ukazuje na to!
11.- Poslanikovo, s.a.v.s, prihvatanje Habbabovog, r.a, prijedloga govori o njegovoj toleranciji, uvažavanju mišljenja i razboritosti vojnika i odagnava svaku vrstu vođine uobrazilje.
12.- Institucija šure/vijeća i dogovora sa svim članovima i u ovoj bici dolazi do izražaja, shodno Allahovim riječima: „…i dogovaraj se s njima!“ (Ali ‚Imran, 159)
13.- Hrabrost koju da’ija i komandant iskaže u jeku borbe u njegovim saborcima i sljedbenicima izaziva takvu borbenost i odlučnost koju ne može pokrenuti ni hiljadu političkih govora i drugih obraćanja!
14.- Korištenje izvidnice je, takođe, razlog pobjede. Pred ovu bitku izviđanje su izvršili Poslanik, s.a.v.s, i Ebu Bekr, r.a.
15.- Utemeljenost upotrebe ratne taktike i varke. Naime, muslimani su zatrpali bunareve kako bi zavarali protivnike.
16.- Za konačan uspjeh nije potrebna samo fizička pripremljenost, brojno stanje i materijalna potpora. Uz to, kao nerazdvojni faktor, idu i namaz, dova i molba Onome koji daje pomoć i pobjedu. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je, uz čvrstu riješenost da se sukobi s neprijateljem, u mjestu Urejš, u noći pred bitku, dugo klanjao i molio Allaha Plemenitog za uspjeh. On je znao da je pobjeda samo od Allaha, a njemu se najviše približava ubudijjetom/ibadetom.
17.- Nakon svih preduvjeta koji su neophodni da bi se zaslužila Allahova pomoć, ona će, uistinu, i stići. U toj bici pomoć su bili meleki, koji su, prije nego bi musliman udario po vratu protivnika, skidali glave idolopoklonika. Što takve pomoći nema u današnjim borbama koje vode muslimani, razlog treba tražiti u neispunjavanju preduvjeta za slanje Allahove pomoći.
18.- Ova bitka je, takođe, potvrdila berzahski život i kaburski azab i iskušenje. To vidimo iz reagovanja Omera b. el-Hattaba, r.a, nakon što je Allahov Poslanik, s.a.v.s, dozivao poginule idolopoklonike.
19.- Kako je za muslimane bitka na Bedru bila ogromno iskušenje, ona im je, u isto vrijeme, donijela neočekivano veliki plijen i materijalno bogaćenje.
20.- Allahov Poslanik, s.a.v.s, pokazao je svoj idžtihad u slučaju zarobljenih u ovoj bici. Međutim, njegov idžtihad da zarobljenike pusti a ne da ih ubije, (zašto se zalagao Omer, r.a) nije štetio njegovoj nepogrešivosti/ismet.

(Autor: Šefik Kurdić)

D23680BC 2882 4CF8 93D5 E04EB6D17900

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...