CF825078 F19B 4B8D B5AD 8B099C90E3A1

Ramazanska čestitka evropskog Muftije dr. Osman ef. Kozlić


Povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana muftija za Zapadnu Evropu, dr. Osman Kozlić, uputio je sljedeću poruku:

„Poštovani članovi i pripadnici Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi! Dolazi nam najodabraniji mjesec u godini, Allahov gost, mubarek mjesec ramazan. Očistimo naše avlije, naše kuće i domove, ali i naše duše da u potpunoj čistoći dočekamo najodabranijeg gosta. Otvorimo mu kapije naših domova i naših srca.

Ramazan je mjesec Božije milosti pa budimo milostivi i jedni prema drugima, ali i prema svim drugim ljudima i svim Njegovim stvorenjima. Ramazan je mjesec praštanja i traženja oprosta od Boga, pa zato budimo spremni oprostiti jedni drugima prije nego za sebe zatražimo oprost od Onoga koji puno prašta i voli praštanje. Ramazan je i mjesec spasa od vatre pa se potrudimo da sebe i svoje porodice spasimo od teških iskušenja na oba svijeta.

Ramazan je mjesec intenzivnog darivanja i milosrđa, pa zato budimo spremni darovati drugoga, počastiti ga iftarom i sehurom, sadakom i milostinjom, ali i dovom Uzvišenom za oprost i uputu. Iskoristimo ovaj mjesec za intenzivno druženje s Kur’anom, poslušajmo njegovo učenje, pročitajmo njegov prijevod i značenje i razmislimo o njegovim porukama.

Molim Uzvišenog Allaha da primi naš post, naša dobra djela i naše dove. Molimo Allaha Uzvišenog da primi naše dove, da zbliži naša srca, da budemo jedni drugima podrška i oslonac, da ojača naše zajedništvo i našu Zajednicu. Iskoristimo ovaj mjesec, ovu veličanstvenu priliku da preispitamo sami sebe, da ostavimo loša djela i loše navike, da činimo ono što će biti od koristi našim porodicama, našim džematima, našoj Zajednici, našoj domovini i društvu i državi u kojima živimo.

Svima vama, braćo i sestre, želim sretne i berićetne nastupajuće dane mubarek Ramazana.

Molim Allaha Uzvišenog da sve vas zahvati Njegova milost, da zaslužite Njegov oprost i da vas i vaše najmilije sačuva iskušenja koja ne biste mogli podnijeti.“

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...