IMG 20180504 WA0000

Limburg: Postavljen kamen temeljac za džamiju i islamski centar sa dvije munare

IMG 20180504 WA0004U gradu Limburgu je u subotu 28.4.2018. simbolički obavljeno svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju džamije i budućeg islamskog centra džemata Islamske zajednice Bošnjaka Limburg. Limburg je grad u pokrajini Hessen, nalazi se između Frankfurta i Kelna i ima nekih 35000 stanovnika. Područje džemata Limburg do osnivanja vlastitog džemata pokrivali su džemati u Wiesbadenu, Mainzu i Koblenzu. Svi pomenuti džemati su izašli u susret džematlijama Limburga i iskazali svoju podršku i spremnost za osnivanjem posebnog džemata u okviru Zajednice.Džemat Limburg je iako najmlađi osnovan džemat u sastavu IZBNj, osnovan 2016. brzom dinamikom razvoja, da za nepunih godinu dana postojanja i rada u privremeno iznajmljenim prostorijama uspio da kupi zemljište veličine 4500qm i vrlo brzo pribavi sve potrebne dozvole za izgradnju impresivnog budućeg islamskog centra. Sve troškove kupovine zemljišta i prijevoda u iznosu preko 250000 eura, članovi džemata Limburg kao i drugi donatori su iskupili i isplatili bez ikakvih zaduženja. Koliko je džemataki odbor na čelu sa predsjednikom Mersedom Aličkovićem ozbiljno pristupio organizaciji i ustroju džemata vidjelo se i na dan polaganja kamena temeljca gdje na mjestu budućeg centra već stoji izgrađeno prizemlje objekta.

Svečanost je nakon klanjanja podne namaza proučenim dijelom iz Kur’ana otvorio Muamer ef. Mahmutović. Po riječima Kenama Aličkovića jednog od inicijatora i predsjednika građevinskog odbora cjelokupan objekat budućeg islamskog centra zauzimat će prostor od 1520qm u sklopu kojega je predviđena džamija, biblioteka, učionice, prostorije za aktivnosti, apartman i drugi sadržaji. Ono što će posebno krasiti novu džamiju u Limburgu su dvije munare visine 18 metara čime će biti jasno vidljiva i uočljiva. Sam objekat je u neposrednoj blizini autoputa A3 pa je prema tome pristup i dolazak do centra izrazito olakšan. Pretpostavljena vrijednost ulaganja u izgradnju centra se kreće u visini od milon eura. Na svečanosti polaganja kamena temljca riječi podrške džematu Limburg uputili su i predstavnici grada gdje je u ime gradonačelnika prisutnim se obratila gospođa Elke Fehr i izrazila spremnost grada Limburga da svim svojim stanovnicima pomogne u ispunjavanju njihovih fizičkih ali i duhovnih potreba poželjevši sretan i uspješan rad.

Imam Sead ef. Šećović koji je naslijedio prvog imama u samom osnivanju džemata Aldina ef. Zilkića istakao je kako u sveopštem otuđivanju od duhovnog u današnjem svijetu jedan ovakav centar je od izuzetne važnosti kako sadašnjoj tako i budućoj generaciji. “Ova džamija će biti svima otvorena i doprinijet će i samoj otvorenosti grada Limburga”. U ime Medžlisa Frankfurt skupu se obrati Hajrudin Katica naglasivši potrebu zajedničkog rada i suradnje među različitim religijama i nacijama, a sve u cilju izgradnje bolje budućnosti za cjelokupno društvo. Markus Wirth koji je ujedno i arhitekt projekta ali i predstavnik Dietkirchena, dijela grada u kojeme se nalazi budući centar je također uputio ohrabrujuće poruke prisutnima, pozvavši da u svoj našoj raznolikosti budemo prijatelji i dobre komšije jedni drugima. Ispred limburške biskupije dr. Frank van der Velden je pohvalio Bošnjake i njihovu integraciju u njemačko društvo ukazujući na multikulturalnost iz koje sami i potiču. U ime muftije IZBNj prisutnim se obratio mr. Enver ef. Pašalić glavni imam medžlisa Štutgart ističući kako je džemat Limburg 79 džemat u okviru IZBNj. Ukazao je na važnost ulaganja i podizanja Božije kuće i potvrdio kako će ona biti kuća otvorena i kuća mira svim dobronamjernim ljudima. Dovu na kraju manifestacije proučio je Fahrudin ef. Džinić, imam džemata Wiesbaden. Program je vodila Varisa Ramčilović, a svojim izvedbama uljepšao hor Isa-beg iz Novog Pazara.

Osjetivši i svjedočeći entuzijazam, elan i volju džemtlija Limburga koju je njih nekoliko stotina taj dan potvdilo svojim dolaskom ne sumnjamo da će se po riječima sekretara džemata Ruše Ramčilovića cjelokupan objekat završiti do kraja 2019. godine kako je i planirano. Svim aktivistima, donatorima i pomagačima želimo uspješan daljni rad na budućem centru i pozivamo sve druge da se uključe u ovaj projekat trajne vrijednosti i koristi uz dove Bogu dragom da džematu Limburg bude na pomoći i nagradi sve učesnike ovog hairli djela najboljom nagradom za njihov trud i rad.

IMG 20180504 WA0001

(Izvor: www.igbd.org)

 

 

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...