IMG 7848 2

Hatme i zavrsna mektebska manifestacija

Rosenheim, 15.07.2017.

Snaga jedne zajednice manifestuje se u jedinstvu dzematlija i privrzenosti nasoj vjeri islamu. Hatme 2017 i zavrsna mektebska manifestacija pokazali su snagu naseg dzemata. U prepunome dzematu i prelijepoj atmosferi pracenom nasim medijskim pokroviteljom MTV Igman nasi najmladji clanovi pokazali su sta su sve naucili u mektebu. „Ali ova manifestacija nije nekakva zavrsnica nego vise jedn pocetak za sledeci stepen nauke“ objasnio je nas imam Suad Ef. Dukic. Rad sa djecom, jacanje veze za mekteb i dzemat je jedna od najbitnijih stvari u radu jednoga dzemata. Jer ta djeca su oni koji ce sutra kroz godine nositi barjak islama na ovim krajevima i oni koji ce djelovati na daljnjem razvoju dzemata a time i jacanju Bosnjaka dijaspore.

Pored nastupa nase djece u drugom dijelu manifestacije predane su hatme i proucila se hatma-dova. Zajednicku dzematsku hatmu predali su: Armin Murecahajic, Sanela Alic, Samir Dzehverovic, Amina Murecahajic, Irfan Klicic, Edin Salihbegovic, Anes Murecahajic i Mensad Alic. Pored zajednicke hatme pojedinacne hatme su predali: Sanela Alic, Samir Dzehverovic i Mensad Alic.

Cestitamo dzematlijama na predanim hatmama i kao sto to nas efendija Dukic rece ovo je samo pocetak jednog dugog puta druzenja sa Kur´anom koje treba trajati do kraja zivota.

Zahvala i nasem medijskom pokrovitelju televiziji MTV Igman koja je izmedju ostaloga iskoristila i ovu manifestaciju kako bi sastavila emisiju pod nazivom „Moj Dzemat“. O terminu emitovanja ove emisije na MTV Igman cemo vas pravovremeno obavjestiti.

I na kraju jedno veliko hvala nasem Harisu ef. Hasanbasicu koji je svojim neumornim trudom i radom ugradio veliki dio sebe u uspjeh svih nas, hvala mu sto nas je onako neumorno poducavao tedzvidu i Kur’anu iako priznajemo nije mu uvjek bilo lahko sa nama.

Zahvaliti se zelimo i svim nasim dzematlijama koji su nas podrzali ali i dzematlijama drugih dzemata regije koji su svojim prisustvom uljepsali ovaj skup a posebno dzematlijama dzemata Augsburg.

Za one koji su bili sprijeceni da „live“ dozive ovu manifestaciju u dodatku imamo par impresija koje samo minimalno pokazuju atmosferu koja je u subotu vladala u nasem dzematu.

Jos jednom hvala svima i ne zaboravimo, u jedinstvu je snaga, cvrstim korakom naprijed sve jaci sve mnogobrojniji.

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...