IMG 6772 1

Prošle su 22 godine od zločina nad tuzlanskom mladosti

Ne postoji niti jedan Tuzlak, kojem sjećanje seže do 25. maja 1995. godine, a da ne može bilo kad u misli prizvati te užasne slike. Također, ne postoji niti jedan Tuzlak koji na Kapiji nije izgubio barem poznanika.

IMG 6771
Ne postoji niti jedan Tuzlak, kojem sjećanje seže do 25. maja 1995. godine, a da ne može bilo kad u misli prizvati te užasne slike. Također, ne postoji niti jedan Tuzlak koji na Kapiji nije izgubio barem poznanika.
Trajna je to rana koja ne prolazi i nikada neće proći. Dokaz za to je i ta neupitna tišina koja u Tuzli vlada svakog 25. maja i teško da će na ovaj dan ikada prestati.

Agresorska granata s Ozrena prije 22 godine, na tuzlanskoj Kapiji, ugasila je 71 život, a više od 200 je ranjeno. Ubijeni u prosjeku nisu imali ni 24 godine.

Mnogo je priča ispričano o Kapiji i nevinim žrtvama, pamtimo ih mi koji smo ih poznavali, ali ih upoznaju i oni koji u to vrijeme nisu bili ni rođeni. Sjećam se komšije Asima koji je pod mojim balkonom igrao karte sa svojim najboljim prijateljem. Sjećam se tih minijaturnih karata i njih dvojice na hladnom mermeru ispred Mjesne zajednice Sjenjak. Kad sam shvatio da ga više nema, znao sam da ću Asima Slijepčevića pamtiti dok sam živ. I pamtim ga, a on mene vjerovatno nije ni poznavao.

Ne zaboravljam ni Jelenu Stojičić, učiteljicu koja me je naučila slova. Fahrudina Ramića, koji mi je bio razrednik, ali nije mogao da nam podijeli knjižice na kraju šestog razreda. Svako od nas nekog ne zaboravlja, a ostali uče i pamte…

Adnan Pirić, koji je te užasne noći izgubio nogu, iz bolničke sobe prije 22 godine je poručio: „Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će svi oni koji su počinili ovaj zločin odgovarati i na ovom i na onom svijetu“. Kako se danas osjeća kada je u pitanju ovozemaljska pravda, Adnana je najbolje ne pitati.

Za ovaj zločin osuđen je samo Novak Đukić, koji je trenutno na slobodi u Srbiji, a njegova odbrana nedavno je dostavila Sudu BiH zahtjev za obnovu sudskog postupka za ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji. Novak Đukić je pred Sudom BiH po Krivičnom zakonu bivše SFRJ prevosnažno osuđen na 20 godina, jer je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Ovozemaljska nepravda Tuzlake ne sprečava da pamte i govore jednu jedinu istinu. I tako će uvijek biti…

 

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...