svinja 1

Zašto muslimani ne jedu svinjetinu!

Svi znaju da je konzumiranje svinjskog mesa islamom zabranjeno. Kur’an spominje zabranu konzumiranja svinjetine na četiri mjesta: u suri El-Bekare. 173.ajet; u suri Maida, ajet, 3.ajet; u suri El-En’am, 145. ajet i u suri En- Nahl, 115. ajet.

“Zabranjuje vam se strv, krv, i svinjsko meso, i ona životinja koja je zaklana u nečije drugo ime a ne u Allahovo ime. (El-Maida, 3)

svinjetina

Kolika je mudrost u nekonzumaciji ovog mesa biće jasnije kad navedemo samo neke od uzročnika teških oboljenja, čiji je nosilac svinja. Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad.

Pripadnike drugih religija i ateiste ćemo ubijediti da je istina ono što govorimo samo ako im govorimo sa stanovišta logike, razuma i nauke. Konzumiranje svinjskog mesa može prouzrokovat, ni najmanje ni više nego, sedamdest različitih tipova bolesti! Osoba koja konzumira svinjsko meso vrlo lahko može dobiti razne vrste stomačnih glista, kao što su valjkasti crv, oksira, kukasta glista.

Jedna od najopasnijih parazita ove vrste je Taenia Solium, koja je inače poznata kao pantljičara. Ona živi u crijevima i jako je dugačka. Njena jaja ulaze u krvni sistem i mogu doći do skoro svakog organa. Ako preko krvi uđe u mozak, može izazvati totalni gubitak pamćenja. Ako uđe u srceu srce, izaziva srčani udar; ako uđe u oči, izaziva sljepilo; ako uđe u jetru, može je teško oštetiti. Pantljičara može ugroziti skoro sve organe. Druga opasna vrsta stomačnih glista je Trichura Tichurasis.

Uobičajena zabluda koja vlada među ljudima jeste da ako svinjsko meso bude dobro skuhano – jaja parazita uginu.

U jedno istraživanju, rađeno u Americi, utvrđeno je da od 24 osobe zaražene sa Trichura Tichurasis – njih 22 su svinjsko meso skuhali. To dokazuje da jaja parazita ne umiru, čak i ako se meso dobro skuha.

Vise o ovome pogledajte video klip dole ispod.

Dzematvejle

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...