image4 1 e1460241120939 1

„Tako mi vremena…“ Posjeta Dzevada efendije Isakovica (Video)

image1-2

„Duboko su me dojmile rijeci velikog imama i islamskog ucenjaka Muhammed ibn Idrisa Es-Safije, poznatog kod nas po imenu imam Safija, a koje se odnose na kratko poglavlje iz Kur´ana suru El-Asr. On, da mu se Allah dz.s. smiluje, kaze: Kada bi ljudi pazljivo proucavali ovu suru ona bi im mnogo darovala.

Ova kratka sura sadrzi uvjete uspjeha u velikom ispitu: dunjalucki zivot koji zivimo. Ona daruje, kako pojedincu tako i zajednici, jedno ogromno duhovno bogatstvo, moc vladanja i upravljanja samim sobom u svakodnevnom zivotu po konceptu poruke njenih ajeta:

Zaista je svaki covjek na gubitku, osim onih koji vjeruju i dobra djela cine…..“

Ovim rijecima je nas musafir i dragi i cjenjeni gost Dzevad efendija Isakovic zapoceo danasnje predavanje i prezentaciju svog literarnog dijela.

Nas gost efendija Isakovic je studirao studij masinstva, a serijatsko pravo i germanistiku u Jordanu, pri univerzitetu u Ammanu, gdije je i diplomirao. Knjiga „Ogledi o vremenu“ nastala je u vrijeme kada je efendija Isakovic obavljao duznost imama u Hannoveru, uz koju je obavljao i duznost oblasnog imama Regije NORD (u sjevernom dijelu Njemacke), kao i duznost savjeta Muftije IZ za SR Njemacku. Efendija Isakovic je kao vrijedni pregalac dobitnik niza priznanja za rad sa bosnjackom dijasporom u sferi svog humanitarnog, te obrazovno-politickog angazmana. Recenzenti ovoga literarnog dijela su Irfan Ajanovic, Fikret ef. Arnaut te Prof.dr. Enes Karic.

Otvorivsi srca svojih domacina lijepim rijecima koje su nosile citate ajeta Kur´ana efendija Isakovic je svojim predavanjem ukazao na vaznost naseg vremena na dunjaluku i nacinu na koji cemo ga iskoristiti. Samo po kad kad bi se culi koraci onih najmladjih dok je u dzematu vldadala i zracila pozitivna tisina koja je pratila interesantno predavanje nasega musafira.

Nakon predavanje i prezentacije svoga literarnog dijela efendija Isakovi je predvodijo vjernike u klanjanju aksam namaza. A onda po Bosnjackoj tradiciji slijedio je sohbet i bratski razgovori izmedju gostiju i domacina. Naime pored efendije Isakovica danasnjem druzenju su prisustvovali i nasa draga i postovana braca dzemata Sabur München.

Na kraju ostaje samo jos da se zahvalimo Dzevadu ef. Isakovicu sto nas je pocastio svojom posjetom i sto je podijelio sa nama ono sto nosi u srcu, a to je onaj pravi iman jednog muslimana Bosnjaka.

image1-1

image2-1

image3

image4

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

sadzid foto

MANIFESTACIJA – Preuzimanje dužnosti novog imama Sadžid ef. Jusić-a

Uz zahvalu Allahu dž.š.koji nam je to omogućio, u subotu smo obilježili manifestaciju preuzimanja dužnosti novog Imama...