IMG 2266 1

IZLET U PENZBERG

dzamijapenzberg

I sunce se osmjehnulo nasemu nijetu kada su se djeca nasih mektebskih grupa nasla pred nasim dzematom gdije ih je cekao autobus i jedan lijep izlet u jednu od najljepsih dzamija u Bayernu, u dzemat Penzberg. Da li zbog lijepog vremena, da li zbog lijepog drustva ili pak zbog iskrenog nijeta odaziv ovoj akciji je bio vise nego dobar. Tako da se pun autobus nase djece i roditelja uputio u posjetu dzamije u Penzbergu.

IMG_2266

Nakon udobne voznje stigli smo na odrediste, gdije su se srca vjernika vec napunila pozitivnom energijom koju zraci dzamija u Penzbergu. Ovaj osjecaj pojacala je jos vise prelijepa dobrodoslica nasih domacina. Musafirima iz Rosenheima su se obratili hafiz Benjamin Idriz, imam dzamije u Penzbergu i Nihad Djulic. Nasi najmladji su bili pozitivno iznenadjeni kada ih je u ucionici za mektebsku nastavu docekao Fikret efendija i odmah ih ukljucio nastavu. Dok su djeca bila u ucionici roditelji su obilazili prelijepu dzamiju. Uz pratnju naseg dragog Nihada Djulica musafiri iz Rosenheima su upoznati sa historijom dzemata Penzberg kao i arhitekturom ove jedinstvene gradjevine. Nakon obilaska dzamije i mektebske nastave domacini su pripremili i dorucak za musafire gdije su u dijalogu izmjenjena iskustva ali i tople rijeci, onaku uz kahvu kako to kod Bosnjaka biva. Vrhunac ove posjete je ipak uslijedio zajednickim klanjanjem podne namaza i obracanjem naseg dragog hafiza Benjamina ef. Idriza i ucenjem ilahija hora iz Penzberga.

Ovim putem zelimo da se jos jednom zahvalimo nasem dragom hafizu Benjaminu kao i svim dzematlijama u Penzbergu koji su nas ovako lijepo docekali. Ako bog da da se ovakve veze u buducnosti ojacaju i redovno obnavljaju.

IMG_1690 IMG_1691 IMG_1698 IMG_2142 IMG_2160 IMG_2175 IMG_2200 IMG_2237 IMG_2238 IMG_2264 IMG_2272

Check Also

KRaljevaSutjeska

Do noći  Lejletu’r-regaib jos……dana

Lejletu’r-regaib – četvrtak, 26. januar 2023. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela …

asura

Do dana Ašure – Jevmu Ašura jos….dana

Dan Ašure – Jevmu Ašura, petak, 28. juli 2023. Deseti dan mjeseca muharrema naziva se …